15 Temmuz 2015 Çarşamba

LEZZETLERLE BARIŞIN, ÖZELİKLE LİMONLA

Faydalarını bilmemden ötürü, bir limonsever olduğum söylenebilir. Limonsuz bir salata bence faydalarının pekçoğundan feragat edilmiş birşey anlamına gelir. Limon kabuklarıyla yapılmış bir kek hem leziz hem şifadır. 


Çok özel bir aromadır, limonda olan. Gastronomide özel bir yer tutar. Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmezidir. Limonun en çok kolonyaya yaraşması da tesadüf değil.Limon içindeki etken maddelerin uyumu da bugün ağ analizi yapılarak bilgisayarla ortaya konabiliyor.

Yazıkki kimileri halen keyfekeder bir seçenek olarak görüyor limonu, bağnaz bir taassupla. Bu, limon hakkında derin bir cehalet eseri ve limona yapılan büyük bir haksızlık. Limon sağlık için vazgeçilmezdir ve amaç bir gıdayı ekşileştirmek olmadığından sirke veya ekşi soslar onun muadili değildir. Ekşilik, limonun biyolojik faydalarının bir sonucu, göstergesidir. Limon yiyin, hem de bol bol. Midenize rahatsızlık vermediği sürece. 

Limonlu gıdalar tüketin. Doğal limonatalar için. Endustriyel limon sularından, hazır limonatalardan uzak durun. Başta kanser, organ oksidasyonu, toksite, tansiyon ve damar rahatsızlıkları hatta şeker gibi pekçok ciddi hastalığın önünde, sizi koruyan bir set olduğunu görün.

Bir C Vitamini deposu da olan limonu kestikten sonra hemen tüketmeye çalışın. Eğer kısa süreli muhafaza gerekiyorsa, buzdolabına koymadan önce kesik yüzeyini mutlaka koruma altına alın. Örneğin bir çay tabağına yüzükoyun yerleştirmek de pratik bir yol olabilir, kısa süreli. Lokantalarda ve maalesef bunları umursamayanların mutfaklarında dışarıya ya da buzdolaplarına, keserek gelişigüzel saatlerce hatta günlerce bekletilen limonların hiçbir faydasının olmadığını da söylemek gerek.

Bir kanser hastası için biraz geç bir bilgi olabilir, zaten onlara değildir sözüm. Geçlikten kastım; bir arazın önlenmesinde çok daha başarılıdır beslenme rejimi, oluştuktan sonra süreci geri sardırmak çok daha yoğun bir efor ister. Hastaların kimilerine zararlı bile olabilir fazla limon. Onlar mutlaka doktorlarına uymalılar. Ama eminim onlar için altın kıymetindedir bu bilgiler, baş üstünde tutacaklardır. Fakat sorun; henüz bu dertlerle karşılaşmamış insanların duyarsızlığında. İnatla, biraz ekşisiz tad uğruna limonsuz bir hayata devam etmelerinde.


Sağlıklı bir beslenme, şu dört tadın da alındığı sofralarda olur: Ekşi, tatlı, (normal) tuzlu ve acı. Bu konu Tıbb-ı Nebevi'de de yer bulur. Lezzetler, gıdalar için bir foksiyon göstergesidir. Bizim deyimimizle; ifa edilen görevlere dair bir bayraktır. Herhangi bir nedenle bu tadların birinden kaçınmak, bir sağlık sorununa işaret edebilir; velevki mental bir sorun olsun.

Bizler, edindiğimiz doğrularla yolumuza devam edebiliyorsak akıllıyız. Geçmişte bize öğretilen alışkanlıklarla, şuursuz bir yaşam sürüyorsak; akıl bunun neresinde? İşte size gerçekler, gelsin bol limonlu salatalar, hafif acılı yeşil sivri biberler.

Lezzetlerle barışık, sağlıklı bir ömür dileğiyle...

Cem Turan​

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder