29 Temmuz 2015 Çarşamba

BÜYÜK VERİ ZAMANA GÖRE DEĞİŞİR

Veri saklama kapasitelerimiz hızla artıyor. Bir gardrobu andıran devasa cüsseli ve sadece 5 MB kapasiteli disk birimini kamyona yüklemeye çalışan insanlara ait olan resim, 1956 yılına ait bir IBM arşivi. Dünya üzerinde biricik cihazın o gün için ne anlam ifade ettiğini anlamak için biraz empati yapmak yeterli olacaktır.


5 MB (MegaByte) = 5.242.880 Byte karakter demek ise ve işlenecek bilgilerin delikli kartlarla bitler ve byte'lar şeklinde tek tek verildiği düşünüldüğünde; oldukça büyük bir birime tekabül ettiği görülür. Değil bireysel kullanım veya sıradan bir işletme için, olsa olsa devlet kurumları ve özel çalışmalar için kullanılabilecek enginlikte bir kapasitedir, bu. 5 MB'lık böyle bir kapasitenin içeriği, şüphesiz zamanın çok büyük verisidir.


Diğer resimde; 2005-2014 arası olan sadece 10 yıllık dilimde, telefonlarımızdan fotoğraf makinelerine kadar bireysel alanda kullandığımız micro SD kart kapasitesindeki radikal değişimi görmektesiniz. 10 Yılda 1024 kat artış gerçekleşerek, sıradan bir hafıza kartının bile GigaByte seviyesinde bilgi tutabildiği görülmektedir.

2014 yılına ait resimdeki 128 GB kapasiteli, parmak ucu kadarlık alan işgal eden hafıza kartının içine tastamam, 137.438.953.472 karakter sığabilmektedir. Bu rakam 1956 yılında kamyon tutularak özenle taşınan 5 MB'lık diskin tam 26.215 (Yirmi altı bin iki yüz on beş) katıdır.

Bugünün disk kapasiteleri ise TB (TeraByte) seviyesindedir. Bugünün kişisel bilgisayarlarının içinde rahatlıkla kullanabilen, avuç içi büyüklüğünde ve ağırlığı gramla ölçülen, sıradan bir 5 TB'lık disk ise 5 MB'lık diskin tam 1.048.576 (Bir milyon kırk sekiz bin beş yüz yetmiş altı) katıdır. Erişim hızı da bir o kadar radikal farkla yükselmiştir. Maliyeti ise, 1956 yılındaki diskin yaklaşık, bir vidası kadardır.

Bilgi depolama kapasitelerindeki bu mantıkları zorlayan artış ve yaygınlaşma, daha çok veri tutma alışkanlıklarını doğurmuş, veri üreten daha fazla cihazın gelişmesine olanak tanımıştır. Bu eğilim ise daha da yüksek kapasiteli hafıza çalışmalarına zemin oluşturmaktadır.

Birbirini karşılıklı tetikleyen bu iki kuvvet, büyük veri kavramını sürekli olarak daha da genişletmektedir. Bugünün dünyasında büyük veri kavramı süratle PentaByte, HegzaByte seviyelerini zorlamakta ve orada da durmayacağı net olarak bilinmektedir.

Cem TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder