30 Mart 2015 Pazartesi

İLKOKULLARA ÖNERİM: EN İNOVATİF OLANINDAN DARBE YAPIN!

Çocuklar için ne yapalım diye soran ilkokul yöneticilerine bu ay topluca yanıt vermek istiyorum: En yakın gazete bayisinden bir TÜBİTAK​ Bilim Çocuk Dergisi​ alın. Mart 2015 sayısı, okul toplantılarında söylediğim temalara çok uygun. 

İçinden ayrıca çok güzel hazırlanmış, günlük yaşamda kullanılan önemli aletlerin icat hikayeleri ve mucitleri hakkında, her biri tek karelik karikatür kart koleksiyonu çıkıyor. Her bir karta baktığınızda, bir popüler icat ve sahibi hakkında genel kültür seviyesinde bilgiyi eğlenceli bir karikatür çizim eşliğinde öğrenebiliyorsunuz.

Önerim: Bu kartları dijital baskı ile büyültüp okulun görülen duvarlarına asın. Şevk verecek ve istek uyandıracaktır çocuklarda, özeneceklerdir onlar gibi olmaya. Etrafta yağmur gibi olan popstar ve topstar'lardan sonra yeni bir idol olarak iyi gelecek çocuklara.

Çünkü HERŞEY ÖZENMEKLE BAŞLAR: Her türlü kötü alışkanlık gibi iyi yönelimler de öyle. Bırakın, biraz da özensinler bilime, inanın pişman olmayacaksınız ve mahçup etmeyecekler sizi.

Bunları astıktan bir süre sonra da dersin kısa bir bölümünde kartlardaki olayları konuşun öğrencilerinizle. Ne düşündüklerini öğrenmeye ve hayallerini okumaya çalışın. Göreceksinizki önemli bir kısmı astıklarınızdan fazlasını size geri döndürecek. 

Ve bir de de söz: Kars, Ardahan'dan Edirne, İpsala'ya kadar hangi okul yöneticileri veya öğretmenleri bu basit çalışmayı yapar ve gözlemlerini bana iletirler ise dönem sonuna kadar, programım el verdiği ölçüde bizzat okullarını ziyaret edip öğrenci ve öğretmenlerle söyleşide bulunacağız.

Önceliğim tabiki devlet okulları ve şatafattan uzak yalınlığı yaşayan, buram buram Anadolu kokan, mütevazi coğrafyalar. 

Ve bir de ne olur, bu dergiye hiç olmazsa sınıf bazında bir abonelik yaptırın. Derginin ederi 4 TL. Abone olursanız yıllık 40 TL. Yani 12 sayı için aylık birim fiyat 3.33 TL. Uyduruk çizgi film karakterlerinden türetme, okunacak bir satırı dahi olmayan, çerçöp dergiler taşıyor gazetecilerin raflarından, fiyatları 8, 10 TL.

Hadi öğretmenler, ayda 3.33 TL kimse bulmazsanız siz sponsor olun, 3.33 TL'ye canlar kazanın, ruhlar kurtarın. Ayda bir iki bardak çayı çocuklarınız için içmiş gibi yapıp parasını dergiye yatırın. Ama okuyun ve okutun bu dergiyi, öyle kuru kuru kalmasın sınıfta. Her gün bir öğrenci alıp götürsün evine, doya doya incelesin, okusun satırlar arasında gizlenmiş tılsımlı beyin uyandırıcı cümleleri. Merakına merak eklensin, hayalindeki yıldız olsun o sayfalardaki dünyaya yön vermiş mucitler. "Vay be!" ile başlayacak ama bir süre sonra "ben de yapabilirim"lere dönecek iş, emin olun.

Önce pekçok abeveyn de şaşırabilir, öyle ya dergi deyince magazin, gazete deyince maç gazeteleridir revaçta. Ama alışacaklar kısa zamanda ve sizin bu girişiminiz düpedüz, sessiz sedasız bir inovasyon darbesi olacak. Olur mu demeyin, olacak: Bu da darbenin inovatifi ve en ulvi hali. Uyuşmuşluğa, uyuşturulmuşluğa, adam sendeciliğe, miskinliğe, tembelliğe, üretim kısırlığına, düşünce fukaralığına, değersizliğe indirdiğiniz aleni bir darbe!

Hani vardır ya, bir başka değerliden çıkmış bir söz: Açan her çiçek baharı getiremez belki ama her bahar, açan bir çiçekle başlar.

Değerli öğretmenler, bir sedanız yeter baharı yazmaya ve sadece yazabilenlerin yarına bırakacakları, arkalarından hayırla anılacak eserleri olur. Niyetiniz size emanet çocuklarınız olduğu müddetçe, nerede olursanız olun, kimse yok ise ben varım; bana da yazın.

Cem TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder