28 Haziran 2015 Pazar

HOŞGELDİN ONBİR AYIN HOCASI, RAMAZAN

Bir Ramazan mevsimine daha ulaştık. Yaz sıcaklarının kavurucu etkisinin iyiden iyiye hissedilmeye başladığı böylesi ferah bir Haziran günü olsa olsa, bir ikramdır, verene şükür etmekle başlarım sözüme.

Artık sadede gireyim: Konumuz, bir eğiten olarak Ramazan....

 Giderek artan sayıda insan, her gün yeni şeyler öğreniyor ve ceplerini bu öğretilerle doldurmaya, öğretim süreçlerinde aldıkları belgelerle kendilerini ifade etmeye devam ediyorlar. Peki ya eğitim?

Örneğin şundan haberdar mısınız ya da haberdar olmasına karşın hayatına sokabilenlerden misiniz: "İnsanı asıl değerli kılan çoğu kez, neler yaptıkları, marifetlerinin neler olduğu değildir. Aksine; yapabilecekken yapmamaktır kimi işleri. İşte size ince ayarı yapılmaya muhtaç bir eğitim konusu daha.

Hemen birkaç örnek vermeli: Boşverecekken vermemek, çalabilecekken çalmamak, kopya çekebilecekken çekmemek, kandırabilecekken dürüst kalmak gibi...

Daha çok sayıda örnekleyebilirim bu iddiamı. İşte tüm bunları "Oruç" adında bir ders ile gösteren hocadır, Ramazan.

Kendini kendinden ayırmayı, dünyanın merkezi olunmadığını, paylaşmayı, duyarlı olmayı, duyup görebilmeyi öğretendir, Ramazan.

Empati kurabilmeyi, kendini başkasının yerine koyabilmeyi, insanca yaşayıp sorumlu hissedebilmeyi, bencilliği tümüyle alt edebilmeyi kavratmanın adıdır, Ramazan.

İşimize gelmediği için soğuttuğumuz, ne kadar insani ve erdem üreten değer varsa onların da okulunun adıdır, Ramazan. 

 Tabi bir tek şartla: Ramazan'ı doğru okumak şekilcilikten irdeleyeciliğe terfi etmek gerek, böyle bir okuldan başarıyla mezun olabilmek için.

İşte böyle bir Ramazan'ın daha düştü gölgesi üzerimize; tebrik ederim.

Daha nicelerine, sağlık ve huzur ile, hep birlikte...
 
Cem TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder