28 Haziran 2015 Pazar

BEYİN GÖÇÜ "OUT", FİKİR GÖÇÜ "IN"

 Son yıllarda bir tufandır, gitmekte: "Startup" organizasyonları, fazlaca melek yatırımcılar, üniversite öğrenci panolarından inmeyen ve ödül olarak sadece telefon, tablet, bilgisayar, staj vaad eden yeni fikir yarışmaları...
 
Girişimcileri şu konuda uyarmak istiyorum: İnovatif ve özgün fikrinizi bir platformda paylaşmanız, bir toplantıda sunup bildirileştirmeniz dahi uluslararası patent dünyasında fikrin artık size ait ve özgün olmadığı kabulüne götürebilir.
 
 
Şu tespitime katılır mısınız: Eski sermayedarlarda finans var ama yeni çağa adapte olacak fikir yok. Gençler ve okullar ise işte o fikrin madenleri. Adlarını ezbere bildiğiniz kocaman holdingler, iş adamları ise adeta gençler arasında fikir madenciliği yapıyorlar.
 
Hemen her banka da bu tür yarışmaları geleneksel olarak düzenlemeye başladılar. Dertleri bankacılık alanında rakiplerine fark atacak acayip yeni fikirleri oltalarıyla tutmak. Çünkü kendilerinde bir sonraki adım için inovasyon üretecek motor maalesef yok ya da zayıf.
 
Yabancı hayranlığımız, hiç değişmeyen gerçek ve malumunuz: Arka planına bakıp, amaçlarını sorgulamadan yurtdışı startup organizasyonlarını da buyur ediyor kimileri ve reklamlar: "sizin için teaaaa Amerikalardan şu organizasyonu getirdik..." Oysa altın değerindeki yeni fikirlerin onlara yem edildiğinden bihaberler, daha da önemlisi umursamıyorlar. Tek ilgilendikleri elde edecekleri para, kazanacakları prestij oluyor aracıların, genellikle.
 
 
Şu sıralar teknoparklarda da çokça görülüyor bu yöntem. Girişimci gençlerden fikirlerine dair her türlü detayı yazılı olarak alıyorlar. Yetmiyor, assolistler gibi sahneye çıkarıp iyice alenileştiriyorlar. Geçmişteki Titan, saadet zincirleri gösterileri gibi alkışlara boğup bambaşka bir havaya sokuyorlar, daha iş hayatının kurtlarıyla tanışmamış, yeni mezun gençleri. Ve yem olmaktan kurtulamıyor kimileri.
 
Devlet mutlaka bu tür etkinlikleri kontrol etmeli, gençlerin haklarını korumalı. Başka niyetlerle bu tür organizasyonlar oluşturan, fikir hortumcularına izin vermemeli.
 
Eskiden beyin göçü vardı. Şimdiki taktik "beyin sende kalsın; fikrini ver, yeter..."
 
 
Lütfen dikkat. "Fikir akar, Türk bakar" ya da "vur kafasına al fikrini" durumuna düşürmeyin gençleri. "Bak bak, kuşa bak" deyip saman altından neler götürülüyor, bir bilseniz.
 
Cem TURAN
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder