10 Eylül 2014 Çarşamba

KONU TEKNOLOJİ İSE İÇİNİZİ KEMİREN SORU: ACABA NE MARKA ALSAM?


En sık sorulan klişe sorulardan birisidir, alınacak bilgisayarın markasının ne olması gerektiği. 
Bir motorlu araç istiyorum, acaba hangi marka olsun, sorusuna vereceğiniz yanıt ne olur? 

Önce teknik sınıf ve özellikleri gelmelidir, değil mi? Binek mi, ticari mi, kamyonet mi, otobüs mü, hatta bir dozer mi? Bunların hepsi motorlu araçtır şüphesiz. 

Ve eğer sizin marka dışında bir ürünü ifade eden hiçbir parametreyle ilgilenmediğiniz, teknoloji marketlerin, bu iş için yetiştirilmiş azman satış görevlileri tarafından sezilmeye görsün. Size bisiklet gerekliyken dozeri satıvereceklerdir. Maksat, ayağınız alışsın. 



Evet, daha çok pirim kazanma telaşındaki bir satıcının sizin ihtiyaçlarınızdan çok, daha çok kazanç getiren en pahalı ürüne yönlendirmesi ahlaki olmasa da en sık görülen durum, maalesef. 

Her alımınızda olduğu gibi, teknoloji ürünleri ve bilgisayarda da ihtiyaçlarınızı sorgulamalısınız: 

Bu bilgisayara neden ihtiyaç duyuyorsunuz? 

Onunla ne işler yapmayı planlıyorsunuz? 

İş için mi, özel amaçlı mı kullanım öngörüyorsunuz? 

Mobilite mi performans mı güvenlik mi? 

Nerede, hangi koşulda, kimler kullanacak? 

... 

Gibi soruları kendinize sorarak bilgisayar kullanım amacınızı netleştirin. Bu bilgiler ışığında bir profesyonele danışabilirsiniz. Marka ondan sonra belirecektir, kendiliğinden. 

Bir markanın bütün ürünleri güzeldir algısı, son derece yanıltıcı ve tehlikelidir. Biri sayfa yazıcıda iyidir ama bilgisayarı vasat olabilir. Biri monitörde fenomendir ama notebook'u patlayabilir... 

Büyük paralar vererek, fedakârlıkta bulunarak bir bilgisayar edinmek istiyoruz. Tüccarın kârı düşüldükten sonra geriye kalan bütünüyle yurtdışına giden para. 

Oysa bilgisayarın ana hammaddeleri plastik, biraz bakır ve deniz kumu (silisyum) ! Yanlış duymadınız onca para verip aldığınız bilgisayarınız, birkaç dolar bile etmez maddelerden yapılıyor. Üretmiyoruz ama hiç olmazsa tüketimini bilinçli yapıp, kurtlara yem olmayalım. Ne dersiniz?

Cem TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder