15 Haziran 2016 Çarşamba

SERİ KATİL KISA DEVRE YAPARSA

Seri olamayan seri katil yakalanmış. Allah kurbanlarına rahmet etsin, yakınlarına sabırlar versin. Aşağıdaki değerlendirmeyi yapmam gerekiyor. Ne olur, maktullere saygısızlık veya bu olayı hafife aldığım gibi bir sonuç çıkarmayınız çünkü hiçbir şekilde kastım bu değil.

Seri katil diye bir haber on yedi gün boyunca haber ajanslarının manşetlerini işgal etti. Kulaklarımı tırmaladı bu haberler çünkü alışık değiliz, seri katil kavramına. Bizim kültürümüzde hemen her sebeple öldüren bulunur, havadan sudan olsa bile ama bunlar bireysel zeminlidir. Kan davası bile bir sana bir bana şeklinde gider.

O nedenle işin sonunu merakla bekliyordum. Hatta geçenlerde bir yazı yazıp, bizden neden seri katil çıkmayacağını anlatmaya çalışmıştım ve yakında yakalanacağını, seri işlerin bize göre olmadığını öngörmüştüm. Nitekim de haklı çıktım. Adam seri meri değil, suçunu örtme derdiyle, şahit ortadan kaldırma güdüsüyle kanına girmiş masumların.


Seri dediğiniz zaman, en azından Amerikan formatına göre; failin kompleks bir örüntü oluşturması beklenir. Telefon rehberleri, tarihler, saç renkleri, boylar gibi bir sürü parametreyi tarayan dedektifler adeta çok katlı integral hesaplarının içinde kalmış ortaokul öğrencisi gibi kafayı yiyecek duruma gelirler. Bilinmeyenler çoktur ama aynı sayıda elde denklem yoktur ki çözülsün. Bazen on yıllar sürer bu açmazın açılması. Bazen ileride daha iyi matematik bilen bir dedektif yeniden açana kadar dosya kapanır. Filmlerde olduğu gibi Komiser Kolombo (yeniler bilmez) kılıklı, saplantılı ve dehşet zeka biri gelip bir anda çözebileceği gibi, failin örüntüye dair ifşa edici bir hatası, işin sonunu getirebilir.

Bizde böyle kuantum fiziği gibi kompleks serilerde açılan işler beklemeyin, cinayet masalarında. Çünkü tüm korozyonuna rağmen bizde can almanın sıradanlaşmış bir sistematik üretecek örneklerini bulmak zordur. Yamuk bakmıştır, öldürür ve bu bir nedendir; akla zarar da olsa ama TC kimlik numaralarının katlı kökünün bir tam sayıya eşitlenmesiyle elde edilen sayının içinde geçtiği telefon numaralarına sahip kişilerin peşine düşmez. De get işine, der!

Baksanıza, acaba bu defa seri olacak mı denen ve durduk yere ünlenen şahısın tüm kabiliyeti ormanda saklanıp kurbağa yemekmiş. Bu da ancak 17 gün uzattı kodese girmesini. İfadesine göre devamını getirmeye de niyeti yokmuş, sonuncu kurbanı gerçeği öğrendiği için öldürmüş. Dolayısıyla kendince noktayı koymuş seriliğe.

Bunca tahlili neden mi yaptım?

İşte böylesi, silsileli cinayetlere bile eğilimli olmayan, genetik kodlarına sebepsiz öldürmenin girmediği insanların ülkesine Ermenistan denen boş gezenin boş kalfası bir ülke yıllardır soykırım yaftasını yapıştırmaya çalışıyor.

Cık! Bizim bedenimize uymaz o iş. Olsa dükkan senin Ermenistan. Bir insanı sebepsiz yere öldürmeyi bütün insanlığı katletme olarak gören bir inanışın dokuduğu bu toprakların insanından size aş çıkmaz, başka yere...

Cem Turan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder